Érdekességek az alvázszámról

Mi az az alvázszám

Az alvázszám a járművel azonosítására szolgáló karaktersorozat. Ugyan a hétköznapi életben sokkal gyakrabban használunk egyéb jeleket egy autó azonosítására, mint például a rendszám, vagy a forgalmi engedély száma, ezek csak korlátozott mértékben szolgálják az azonosíthatóságot, hiszen a rendszám akkor is változik, ha más országban állítják újra forgalomba az autót.

Az egységes sorszám kiosztás az autók előéletének vizsgálata során, valamint a szervizek számára is számos előnyt hordoz, hiszen egyszerűbben és gyorsabban válik elérhetővé minden szükséges információ a gépjárművel kapcsolatban, a különböző adatbázis is könnyebben összekapcsolhatóak.

Alvázszám lekérdezés

A digitalizáció számos előnyt hozott az emberek számára, ezek közül az egyik, hogy ma már interneten keresztül is le lehet kérdezni az egyes gépjárművekhez tartozó információkat, a kereséshez pedig pontosan az egységes azonosíthatóság miatt az alvázszámot tudjuk felhasználni.
Fényt deríthetünk ezzel a módszerrel az autó korábbi sérüléseire, megtekinthetjük a rögzített kilométer óra állásokat, illetve arra is fényt deríthetünk, hogy például a megvásárolni kívánt használt gépjármű körözés alatt áll-e. Számos szolgáltató van már jelen a piacon, akik alvázszám-lekérdező rendszert üzemeltetnek. Ezek között vannak nemzetközi adatbázisokat is elérőek, illetve ingyenes és fizetős változatok is. A programok használata során legyünk tisztában azzal, hogy milyen lehetőségei, esetleg korlátai vannak, és vegyük figyelembe az eredmények kiértékelésekor.

Közzétéve