Miért fontos az olajat cserélni az autóban?

Ahhoz, hogy az autó még több ezer km után is tökéletesen működjön, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a rendszeres szervizelésre, ebbe pedig bele tartozik az olajcsere is. A belső égésű motorok számára az olaj lényegében olyan, mint a vér, tehát a problémáktól mentes működéshez nélkülözhetetlen az olaj. Nemzetközileg szabályozva van, hogy az adott olajtípus milyen teljesítmény szintnek kell, hogy megfeleljen. A gyártó meghatározza, hogy milyen minőségű olaj szükséges az autóba, a tulajdonosoknak pedig figyelniük kell, hogy ennek megfelelőt alkalmazzanak, ellenkező esetben nagyban csökken a gépjármű élettartama. A legtöbb autó esetében évente javasolják az olajcserét a szakemberek, ám ez nem mindegyik típusra igaz.

Hogy miért is fontos erre figyelni?

Az olaj minősége az autóban nem csak akkor romlik, amikor használatban van, hanem akkor is, amikor éppen a parkolóban vagy a garázsban áll. Ez azért van, mert az olaj oxidációja beindul a használatba vételkor és a motor leállítása során a kémiai folyamat folytatódik. Tehát nem csak az a lényeg, hogy hány km-t tettünk meg a gépkocsival, hanem az is, hogy mikor került az olaj használatba.

A csereperiódus idejét akkor is be kell tartani, ha nem mentünk annyi km-t, mint amennyi javasolva van a cserére, hiszen a rövidebb utak is ugyanúgy terhelik a rendszert és az alkatrészeket. Így garantálhatunk az autónak zökkenőmentes működést és óvhatjuk meg a motor és az alkatrészek meghibásodását.

Érdemes odafigyelni az olajcserére, különben még nagyobb kiadásokra számíthatunk a későbbiekben.

Közzétéve